De artiesten aan het woord

Lokale talenten

Ann Bulcke

Toen mij gevraagd werd om mee te figureren in 'De Passie' was ik enorm vereerd. Toen ik wist dat ik 'Marie' mocht spelen, was ik erg ontroerd. Als kind van vijf jaar wenste ik de heilige Bernadette te zijn. En als achtjarige wilde ik de heilige Theresia worden.

En nu... de moeder van Jezus spelen. Dat maakt mij intens gelukkig. Mogen acteren tussen professionele en lokale gedreven mensen wordt voor mij een unieke uitdaging, te meer daar ik in ons toneelgezelschap MEVNA Voormezele altijd de komische rollen toebedeeld krijg!

Het zal een hulde worden aan mijn ouders zaliger omdat zij hun diep geloof en artistieke talenten aan mij hebben doorgegeven. Maar het zal ook een eerbetoon zijn aan alle moeders en vaders ter wereld van wie hun kinderen op een onrechtvaardige en wrede manier gedood werden.

Ann Compernolle

Ann Compernolle is de vrouw van Jan Devriendt en moeder van drie kinderen. Ze werkt als laborante. Haar hobby's zijn sporten, bestuurslid zijn van Femma en begaan zijn met de natuur. In de nocturnes van Ieper acteerde ze al enkele keren en daar kreeg ze de smaak van het acteren te pakken.

Ik wil graag meespelen in ‘De Passie’ omwille van de actuele boodschap in het verhaal: de openheid van iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst. Het is ook tof om als Ieperling mee te doen aan een dergelijk groots project.

Johan Verweirder

Johan Verweirder is al een aantal jaren gids in de Westhoek en ook Westhoekverteller. Hij werkt ook al enkele jaren mee aan de Ieperse Nocturnes. Afgelopen jaar was hij ook acteur/verteller in het Provinciaal domein 'de Palingbeek'. In 2016 speelt hij voor het eerst mee in een avondvullend toneelstuk te Alveringem en nu dus ook in 'De Passie'.

'De Passie' is een mooie gelegenheid om eens aan een hele grote productie mee te werken met professionele acteurs. Zo steek je altijd iets nieuws op, denk ik. Bovendien boeit het oude lijdensverhaal mij, gesteld tegenover de vele verhalen die vluchtelingen op vandaag ook meemaken, ongetwijfeld ook een verhaal van veel lijden. Het lijkt me boeiend om te mogen meewerken aan een lijdensverhaal met een hedendaagse, moderne invulling.

Roger Liefhooghe

Roger Liefhooghe ademt toneel en is momenteel bezig met een viertal producties. Hij was jarenlang lid van MEVNA Voormezele en nu van 'In deugd en Vreugd Vlamertinge' en de 'Westvlaamse club 55+'. Als acteur en hulpregisseur is hij een fervent Nocturne-Ieper aanhanger. Momenteel regisseert hij te Alveringem 'Super Nova', een stuk van Benjamin Sercu die ook scenarist is van 'De Passie' te Ieper.

De reden waarom ik meewerk aan 'De Passie' is niet ver te zoeken. Gezien mijn leeftijd (68 jaar) mag ik geen kansen meer laten overwaaien, vooral deze kans waar ik kan samenwerken met een van mijn favoriete regisseurs en waar ik heel waarschijnlijk heel wat zal kunnen opsteken van de aanwezige beroeps-acteurs. Onder het motto: 'Men is nooit te oud om te leren'.

Kurt Engelbert

Kurt Engelbert is al bijna 30 jaar verbonden aan de Koninklijke Corneelkring te Brielen. Hij is er acteur, bestuurslid en was ook 10 jaar voorzitter. Als prille twintiger kreeg hij de toneelmicrobe te pakken. Toneelspelen is zijn grote passie, maar atletiek, namelijk de 800 meter is zijn grote hobby.

De kans krijgen om in een project als 'De Passie' te stappen, daar moet je niet lang over twijfelen. Samenspelen met beroepsacteurs, een prachtig verhaal en spelen voor 10.000 mensen in het fenomenaal decor van de Ieperse Grote Markt, dat moet wel in het geheugen blijven hangen.

Trees Detremmerie

Trees Detremmerie (59 jaar) bracht haar jeugd door in Wevelgem. In 1980 trouwde ze met Stefan en nestelden ze zich in Ieper. Ze werkt op de financiële dienst van de scholengemeenschap 'scholen aan de Leie' te Wervik. Ze houdt van wandelen, fietsen en is sociaal geëngageerd. Op het vlak van acteren is ze een groentje. Het was voor haar dan ook een hele eer toen ze gevraagd werd om een figurantenrol te spelen in 'De Passie'. Een uitdaging waar ze met veel plezier op is ingegaan. Door het samenwerken met lokale vrijwilligers en beroepsacteurs gaat er een boeiende, nieuwe wereld voor haar open waarbinnen ze heel wat nieuwe mensen leert kennen.

Bij de kick-off werd ik direct ingenomen door de manier waarop Benjamin Sercu (scenarist) en Bart Cafmeyer (regisseur) het eeuwenoude lijdensverhaal van Christus door middel van woord, zang, muziek en dans tot een eigentijds modern verhaal hebben uitgebouwd. De stad Ieper, als vredesstad, is de ideale plaats om dit verhaal van hoop met het grote publiek te delen.

Bart Dewaele

Bart Dewaele, 40 jaar, bracht zijn hele jeugd door in Ieper. Vandaag is hij tewerkgesteld als zorgdirecteur in het AZ Zeno te Knokke-Heist en woont te Bekegem. Niettemin blijft de Westhoek hem enorm boeien en houdt hij heel bewust contact. Hij keert er heel graag terug. Ondertussen is hij ook al meer dan 20 jaar actief spelend lid bij MEVNA Voormezele. Daarnaast is hij hulpregisseur bij de Ieperse Kattenstoet en werkt ook actief mee aan de Ieperse Nocturnes. Theater, maar ook muziek en vooral zang, zijn in zijn vrije tijd een belangrijke rode draad. Zo kan je hem onder meer aan het werk zien bij Fine Fleur, het koor van The Night of The Proms.

Ik hou van grootse producties en 'De Passie' is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben dus blij en trots hieraan te mogen meewerken en zelfs te mogen acteren. Als kind ben ik nog misdienaar geweest in Voormezele en ik herinner mij dat het passieverhaal in een soort rollenspel werd gebracht. Toen al vond ik dit meeslepend en indrukwekkend. Op 19 maart zal dit gevoel ongetwijfeld nog intenser zijn. Ik speel de rol van Jules (of Judas), de man die, door zijn verraad, de aanleiding gaf tot de dood van Jezus. Toch zal uit het verhaal blijken dat ook Jules goeie kanten heeft. Een uitdaging die ik met veel plezier en voldoening aanga …