De artiesten aan het woord

De professionelen

Peter Bulckaen

30 jaar geleden studeerde Peter Bulckaen af aan het conservatorium van Brussel. Zijn eerste voorstelling was in KVS (Brussel) en zo begon hij producties in verschillende theaters. Met het reizend gezelschap Antigone (Kortrijk) tourde hij door heel Vlaanderen en Nederland. De laatste jaren speelt hij heel wat komedie bij De Komedie Compagnie, Loge 10, Het Prethuis en Uitgezonderd Theater. Maar uiteraard gaan de meeste mensen hem enkel kennen van de Wittekerke en Familie.

Ik heb een gevoel dat we gaandeweg toch wel wat 'waarden' aan het verliezen zijn. Waarden die wij vroeger van onze ouders, leerkrachten, ... meekregen. Daarom wil ik meewerken aan ‘De Passie’. Om even stil te staan, niet bij een videogame, of een verkiezing, of een wervelende show... Maar gewoon een verhaal, waar je achteraf nog eens over kunt nadenken of met een aantal mensen van gedachten wisselen.

Simon De Cuyper

Simon De Cuyper (°1986, Brugge), master in de muziek, studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Naast eigen projecten zoals Sound of Colours, werkt Simon als pianoleraar en is hij als freelance pianist, zanger, gitarist of componist betrokken bij diverse muzikale projecten en ensembles. Dit zowel in de klassieke muziek als in de pop en rock-scene.

Ik was vereerd dat men mij vroeg om als zanger mee te werken aan dit project. Het is een initiatief van gedreven en gepassioneerde mensen. In deze vreemde tijden, waarin zoveel angst en wantrouwen heerst, is er nood aan hoopvolle signalen, mededogen en nog het meest: respect. Dit zijn elementen die aan de fundamenten van de Christelijke filosofie liggen, en specifiek in dit verhaal geïllustreerd worden.

Bob De Moor

Bob De Moor was artistiek leider van Theater De Korre in Brugge (1994-2000) en Theater Malpertuis in Tielt (2002-2010). Hij speelde in Olivetti 82 (1993) en Grasland (1995) van Eriek Verpale, Wees gul met uw organen (2010) van Guido Van Meir en Iguanodons (2001) en Guernica (2012) van Jo Van Damme. Sedert ruim 10 jaar is hij de bezieler van het www.vernieuwdgentsvolkstoneel.be.

Ik speel mee in 'De Passie' uit nieuwsgierigheid en grote bewondering voor Benjamin Sercu, de scenarioschrijver.

Geena Lisa

Geena Lisa (°1972) startte haar carrière als 14-jarige zangeres bij het rockbandje van haar vader. Na enkele jaren kwam zij als backing-vocaliste terecht bij de succesformatie ‘The Dinky Toys’. Haar talent werd opgemerkt door tv persoonlijkheid Bart Peeters en niet veel later zingt, danst en presenteert Geena in succesvolle televisieprogramma’s als ‘De Liegende Doos’, ‘De NV Peeters’ en ‘De Nationale Test’. Bij de nationale omroep groeit ze uit tot een vaste waarde als omroepster. Ze presenteerde op één 5 zomers lang 'Fata Morgana', het goed gevoel programma dat mensen opnieuw samenbracht. Van 2010 t.e.m 2014 toerde ze met 'Vlaanderen Muziekland' het land rond. Geena acteerde als prille twintiger in de jongerenserie 'Wat nu weer?', later aan de zijde van Chris Van Den Durpel in de langspeelfilm ‘Oesje’. Op één schitterde ze in de prestigieuze reeks 'Stille Waters' en in de satirische reeks ‘Het Peulengaleis’. Geena blijft haar eerste liefde trouw als zangeres. Live laat ze van zich horen bij haar partyband Geena & The Lisa's en ze is een veel gevraagde gastzangeres bij diverse livegroepen. Naast haar televisiewerk zet Geena zich in voor kinderen en emanciperend onderwijs in Afrika met haar vzw Art for Africa (www.artforafrica.be), ontwerpt ze haar eigen juwelencollecties en organiseert ze als gezondheidsconsulente workshops rond de 3 pijlers van gezondheid.

Mathias Sercu

Mathias Sercu (°1970) studeerde in 1992 af aan het Muziekconservatorium Brussel en is sindsdien actief als acteur en auteur. Hij speelde ondertussen in meer dan 50 theaterstukken en schreef reeds 8 eigen stukken. Naast zijn activiteiten als theatermaker is Mathias bij het grote publiek vooral gekend als acteur in verschillende TV-series en films (o.a. Buiten de Zone, Teamspirit, Zot van A, De Rodenburgs,...) en van zijn overwinning in Steracteur/Sterartiest 2009. Hij is ook als scenarist actief. Zijn eerste eigen project kwam er in 2014 met Marsman. Hij is zowel de bedenker als scenarist van deze reeks die hij samen met Eshref Reybrouck regisseerde. Momenteel is hij volop bezig aan de voorbereiding van zijn eerste langspeelfilm.

Waarom ik aan 'De Passie' wil meewerken?
Je krijgt niet elke dag de kans om deel uit te maken van zo’n groots spektakel waar zóveel belangstellenden op af komen en waar zóveel mensen aan meewerken. Ik vind het fantastisch dat zoiets op poten gezet wordt! En dat mijn broer Benjamin de tekstschrijver van dienst is, is natuurlijk een surplus!

Stefan Vancraeynest

Theater is de rode draad in het rijk gevulde leven van Stefan Vancraeynest (°1948). Zijn "passie" zeg maar. Hij staat van zijn 8ste levensjaar op de planken en is er ongeveer 60 jaar later nog met geen stokken van weg te krijgen. Tot spijt van wie het benijdt. Spelen, regisseren, schrijven, hij doet het allemaal even graag en vaak met succes. Nog op zijn CV staan zo’n 25 jaar onderwijs, 12 jaar adjunct-directeur Cultuur Kortrijk en 3 jaar directeur van het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten. En dan was hij nog de laatste voorzitter van de Koninklijke Commissie van Toezicht op het Landjuweel en lid van raden van bestuur van diverse culturele instanties.

Het Passieverhaal is universeel. Tijdloos en grenzeloos. Diep menselijk ook. Het vergt grote offers en heel veel moed om de strijd aan te binden tegen vooroordeel, vernedering, foltering, verraad, misbruik, racisme, haat, executie… en dat zijn toch de thema’s van dat verhaal? Toen, nu en straks. Erin mogen meespelen is een voorrecht.

Dieter Vandeputte

Dansen was een late roeping voor Dieter Vandeputte. Op zijn 18de zette hij zijn eerste salsa-pasjes. De microbe had hem onmiddellijk te pakken en hij verdiepte zich in allerlei dansstijlen. Na een jaar dansen volgde een eerste wedstrijd. Niet veel later begon hij dansles te geven aan kinderen. Dit groeide uit tot het wegkapen van de podiumplaatsen op wereldkampioenschappen formatiedansen en het uitbaten van zijn eigen dansschool 'Life Danscenter Izegem' (samen met Davy Desloovere, choreograaf van 'De Passie'). Hij bleef zichzelf intensief technisch bijscholen en kon als kroon op het werk een felbegeerde plaats veroveren in het TV-programma 'So You Think You Can Dance' (VTM), waar hij zich naar de top 10 danste. Sindsdien heeft hij zijn hart verloren aan dansen in theaters en op podia!

We leven in een onzekere 'rare' wereld waarin mensen, zoals jij en ik, wreed kunnen zijn. Het is belangrijk om niet blind te worden voor het leed in de wereld. Dat is niet gemakkelijk, want naar het nieuws kijken naar oorlog en aanslagen waarmee we rond de oren worden geslagen en zeggen "'t is toch wreed hé" wordt volgens mij snel een gewenning en dus 'blind' zijn.
Soms lijkt alles hopeloos, maar als ik tijdens het lesgeven een kind kan doen geloven in zichzelf, of tijdens het performen iemand kan ontroeren en doen voelen, dan weet ik dat het er tóch nog is: hoop!
De sleutel ligt volgens mij in de kleine dingen, begin bij jezelf. Soms is het dat kleine gebaar waar liefde in schuilt dat er toe doet. En is liefde niet de lijm die alle godsdiensten en overtuigingen met elkaar verbindt? Als we allemaal blijven geloven in de kracht van liefde, telkens een beetje warmte aan elkaar doorgeven, dan kunnen we van deze plek, waar we toch eigenlijk maar heel even vertoeven, een mooie stek maken!

Lotte Vannieuwenborg

De liefde voor het theater zat er bij Lotte al vroeg in. Op haar dertiende ging ze naar de kunsthumaniora in Leuven om woordkunst-drama te studeren. En in Leuven zat ze goed, want op haar zeventiende ging ze verder studeren aan LUCA school of arts. In 2008 behaalde ze daar haar masterdiploma. Ze ging aan het werk bij theatergezelschap Leporello (Macbethbranding). Niet lang daarna maakte ze haar intrede bij 'Thuis', waar ze vijf jaar lang de rol van Katrien Snackaert vertolkte. Na vijf jaar was het tijd voor andere uitdagingen en sindsdien combineert ze andere TV-rollen (goesting, T., Vermist) met lesgeven aan de academies voor Muziek en Woord in Mol en Oud-Heverlee, in de hoop haar passie voor theater door te geven aan kinderen en jongeren.

Frank Verdru

Frank Verdru (°1960, Poperinge) heeft een passie voor muziek en theater. Hij studeerde aan het Conservatorium van Gent en Brussel. Hij was docent muziek, zanger van 'Bloedend Hart', 'Blanchefleur' en 'Fronttaal'. Hij was presentator bij Radio 2 en speelde zeven jaar bij theatergroep 'De Zwarte Komedie'. Het theaterfestival 'Spots Op West' te Westouter organiseerde hij. Op TV was hij te zien in 'De burgemeesters', 'FC de kampioenen', 'Thuis', 'Wittekerke', … Hij acteerde bij 'Companie Ofwel' en speelt "Moeder zonder meer" met Brussels Philarmonic en het Ballet van Vlaanderen. Hij is docent aan de showbizzschool te Oostende en is docent Toneel en Voordracht aan Kunstacademie te Poperinge.

Koen Vijverman

Koen Vijverman (°1982, Aalst) heeft één zoontje en wanneer alles goed verloopt, zal er een dochtertje mee aanwezig zijn op 'De Passie' in Ieper. Hij begon als muzikant en acteur bij de Cabaretgroep "Poot en Vijverman" en kwam zo in de theaterwereld terecht. Hij speelde vier jaar mee in 'Familie' op VTM en allerlei andere rollen op TV, maar keerde terug naar theater en muziek. Intussen richtte hij een evenementenbureau op dat zich bezighoudt met "historische/spannende verhalen" in de vorm van formats voor bedrijfsfeesten en events (www.bilboer.be).

Door de zeer spontane vraag en de passie die achter de drijvende kracht van 'De Passie' zit, kan je niet anders dan willen meedoen. Samen werken met mensen die zo gedreven zijn, maakt het voor een acteur nog zo leuk om een rol te mogen spelen... En toen ik het magische woord: in samenwerking met "KSA" hoorde was ik natuurlijk helemaal verkocht... IK KIJK ER NAAR UIT...

Nico Logghe

Nico Logghe (°1972) is een geboren en getogen Ieperling. Na zijn opleiding aan de SAMW van Ieper behaalde hij het diploma van Meester in de muziek, specialisatie directie aan het Antwerpse Conservatorium. Als dirigent van verschillende orkesten bouwde hij een stevige reputatie op. Hij gooide hoge ogen op internationale muziekwedstrijden, maar deelde evenzeer enkele grote binnenlandse podia (Sportpaleis, Dranouter) met bekende artiesten uit de populaire muziekwereld. Hij wordt geprezen voor zijn uitgesproken muzikaliteit, zijn aanstekelijk perfectionisme en zijn flexibiliteit in de meest diverse projecten. Op dit moment is Nico Logghe artistiek leider van de Jongelingskring (Torhout) en Ypriana, alsook van het kamerorkest Westhoek Consort (Poperinge). Hij is directeur van de afdeling muziek en woord van dé Academie Ieper. Daarnaast is hij verbonden aan de orkestklas van Dirk Brossé aan het Conservatorium van Gent. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent en jurylid en is ook voorzitter van de ‘Provinciale Stuurgroep Orkest’ van Vlamo.

Ypriana – De Passie

De Passie is een unieke vertelling van een eeuwenoud verhaal aan de hand van bekende liederen. Met Ypriana hebben we de voorbije 15 jaar heel vaak het podium gedeeld met Vlaamse artiesten. Zowel het publiek als de artiesten zelf waren telkens laaiend enthousiast over de samenwerking, en ook onze eigen muzikanten zijn telkens heel enthousiast om aan dergelijke projecten mee te werken. De Passie is een mooie kans om enkele van de mooiste Nederlandstalige liederen in een orkestraal jasje te steken. De muzikale bewerkingen worden trouwens speciaal voor deze gelegenheid gemaakt! Dat we deze uitvoering mogen verzorgen op de Grote Markt van onze stad maakt het verhaal natuurlijk alleen maar mooier.